dilluns, 19 de novembre del 2012

''Morenito de Valencia'' de Vicente Portolés Tomás

El seu autor, Vicente Portolés va néixer a Les Useres (Castelló) el 7 de novembre de 1918.


Els seus inicis foren dins la música tradicional acompanyant als dolçainers de Tales amb la caixeta i el tabalet, per després passar a estudiar al Conservatori a Castelló on el va sorprendre la Guerra Civil. Per la seva condició de músic va tenir la sort de poder servir a la Banda Militar de l’exèrcit on, a l’edat de 20 anys, va rebre l’encàrrec de reconstruir la Banda Militar de Sant Sebastià, amb 45 músics.
Acabada la guerra va tornar a Castelló fet un gran pianista, intèrpret de diversos instruments i excel·lent director on va ingressar a la Banda Municipal de Castelló tocant el trombó de pistons, a més de crear l’Orquestra Portolés. Vicente fou un personatge molt popular a mitjà segle XX sent el compositor de pasdobles i altres peces ballables amb major índex d'interpretacions registrades, en el seu temps, per la Societat General d'Autors. L'obra amb la qual va consagrar-se com a autor de pasdobles no va ser altra que la famosa peça Morenito de Valencia.


El 30 d’Agost de 1982, estrena la seva darrera obra, Gracia Española, per la Banda Municipal Alcorina dirigida per ell mateix, i davant l’emoció general, cau fulminat i mort de manera immediata.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada